Jitzes Noorman
Delegated CIO & Investment Strategist
Samenvatting
- Economische ontwikkelingen: de gepubliceerde macrocijfers zijn lager dan verwacht in zowel de VS, de eurozone als in China, maar van een recessie is vooralsnog geen sprake. Dit blijkt onder andere uit de positieve samengestelde PMIs. De inflatie daalt zowel in de VS als in de eurozone. Met een afzwakkende arbeidsmarkt en een sterker dan verwachte inflatiedaling, is nu ook voor de Fed eindelijk de weg vrij om de rente te verlagen. Voor zowel de ECB (12 september) als de Fed (18 september) lijkt een renteverlaging een gegeven.
- Financiële markten: begin augustus was sprake van een forse correctie op de aandelenmarkten, met name in Japan. Er was echter snel sprake van herstel, en uiteindelijk bereikten aandelen ontwikkelde markten zelfs een nieuwe ‘all-time high’. Catastrofe obligaties boden het hoogste rendement, aandelen opkomende markten het laagste. De lange euro swaprente bleef per saldo ongewijzigd, al was onderliggend sprake van dalende inflatieswaps en stijgende reële rentes. Spreads daalden per saldo, in lijn met stijgende aandelenkoersen. Ons CMA-model geeft aan dat ‘Alternatives’ momenteel aantrekkelijk zijn.
- ESG: de doelstelling van het Akkoord van Parijs raakt steeds meer uit zicht, met Azië als grootste uitstoter. De prijs voor emissierechten was stabiel afgelopen maand. De capaciteit voor zonne-energie neemt toe, terwijl de prijs van zonnecellen fors daalt. Voor de meeste ESG-indices was sprake van een marginale outperformance van reguliere indices. De netto uitgifte van duurzame obligaties was aanzienlijk afgelopen maand. Tot slot is de premie voor Duitse ‘groene’ staatsobligaties historisch laag momenteel.
- Â