Het is essentieel dat we rekening houden met de sociale dimensie bij de overgang naar een koolstofarme wereld. We onderzoeken de investeringsimplicaties van een rechtvaardige overgang.
In één oogopslag
- De energietransitie is in volle gang. Het pad naar een koolstofarme economie is ingeslagen en daar duiken volop kansen op voor het bedrijfsleven en investeerders.
- Deze transitie heeft allerlei maatschappelijke bijwerkingen, die effectief en proactief moeten worden beheerst.
- We gaan met bedrijven in gesprek over hun plannen voor een eerlijke transitie en zoeken naar bewijs van strategisch denken en concrete maatregelen. We schetsen de belangrijkste ingrediënten voor een succesvolle strategie.
- We gaan vanuit ons perspectief als investeerders na wat een eerlijke transitie precies inhoudt en kijken daarbij ook naar de kansen voor onze socialeobligatiestrategieën.
Waarom een 'eerlijke transitie' ook van belang is voor investeerders
De energietransitie is in volle gang. Het pad naar een koolstofarme economie is ingeslagen en daar duiken volop kansen op voor het bedrijfsleven en investeerders, terwijl we ook door steeds tastbaardere risico’s en dilemma’s zullen moeten laveren. Door ons aan te sluiten bij het Net Zero Asset Managers Initiative1 en de Just Transition Finance Challenge2, hebben we ons ertoe verplicht de uitdagingen en kansen van de toekomst volledig in onze beleggingsanalyse te verankeren.
Naarmate de transitie vordert, wordt de maatschappelijke pijler steeds belangrijker. Het is nodig om wezenlijke risico’s voor lokale gemeenschappen en bestaanszekerheid terug te dringen om maatschappelijke onrust te voorkomen. Daarnaast moeten we in de nodige vaardigheden investeren om groene groei te faciliteren, en weloverwogen plannen opstellen en vertrouwensbanden en sociaal krediet opbouwen met gemeenschappen, klanten en andere stakeholders. Dit allemaal zijn belangrijke voorwaarden voor een eerlijke transitie, zodat het leed voor de minderbedeelden zo veel mogelijk beperkt kan worden. Wij gaan de maatschappelijke consequenties van de transitie doelgericht en proactief te lijf: dat maakt ons weerbaarder en beter in staat om op grote schaal kapitaal in te zetten. Als investeerders moeten we begrijpen hoe dit eruitziet en onze verwachtingen voor de rechtvaardige behandeling van mensen duidelijk communiceren.
Wat verstaan we onder een 'eerlijke transitie'?
Het begrip ‘eerlijke transitie’ vestigt uitdrukkelijk de aandacht op de menselijke dimensie van de energietransitie, of met andere woorden de humanitaire gevolgen van zowel de transitie ‘weg’ van koolstofintensieve infrastructuur als de transitie ‘naar’ nieuwe energiebronnen, producten en diensten. Het bestaat niet uit duidelijk gedefinieerde regels, maar is veel meer een concept en een ambitie, hoewel de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in het kader van het Akkoord van Parijs uit 2015 wel ‘richtsnoeren voor een eerlijke transitie’ heeft opgesteld als uitgangspunt voor deugdelijke praktijken3.
Er wordt algemeen aanvaard dat een eerlijke transitie uit drie pijlers bestaat, zoals gedefinieerd door de Impact Taskforce met steun van de G7-landen. Deze pijlers zijn: vooruitgang boeken met klimaat- en milieu-actie; verbeteren van de sociaaleconomische verdeling en gelijkheid; en de stem van de gemeenschap versterken.
Als investeerders brengen we deze onderwerpen ter sprake
bij bedrijven in de bredere context van engagement initiatieven rondom personeelsbeheer, betrekkingen met klanten en andere stakeholders en de algemene bedrijfsplanning.
Meer weten?
Rekening houden met de sociale dimensie van de overgang naar een koolstofarme wereld is essentieel. Wij onderzoeken de implicaties van een eerlijke transitie in beleggingen, schetsen hoe een succesvolle strategie eruit ziet en beschrijven de resultaten van onze gesprekken met ondernemingen over hun plannen.
Download de volledige ESG viewpoint voor meer informatie.