Conflict tussen Rusland-Oekraïne - impact op markten en beleggingen

De volatiliteit op de markten neemt toe als reactie op het nieuws over het conflict in Oekraïne. De invasie veroorzaakt veel menselijk leed en onze gedachten gaan uit naar het Oekraïense volk en al diegenen die hierdoor getroffen zijn.

De volatiliteit doet bij menig belegger het gevoel ontstaan dat ze moeten ingrijpen, maar wij adviseren nog steeds om belegd te blijven en te focussen op uw langetermijndoelstellingen. We proberen inzicht te krijgen in de impact op de economie en de financiële markten, zowel in de betrokken regio als meer in het algemeen op de wereldwijde markten en de diverse regio’s, branches en bedrijven. Concreet gaan we na wat de verwachte gevolgen zijn voor de energievoorziening, de wereldwijde groei, de inflatie en het beleid van de centrale banken.

Blootstelling van de fondsen aan Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland

De overgrote meerderheid van onze fondsen en strategieën hebben geen directe blootstelling aan Rusland, Oekraïne of Wit-Rusland. De enige strategieën en fondsen met een directe blootstelling aan deze landen zijn die met aandelen en obligaties van opkomende landen, onder meer de ‘Emerging Equity’-componenten van onze multi-assetstrategieën. De blootstelling van deze strategieën was al laag vóór de recente koersinzinking. We hebben de beleggingen in Russische aandelen in onze portefeuilles op nul gewaardeerd.

Waardering van de fondsen

Door de groeiende onzekerheid en doordat de volatiliteit op de markten effect heeft op de handel in obligaties, houden we de liquiditeit van de fondsen in het oog en passen we waar nodig dagelijks een antiverwateringscorrectie toe. Meer informatie over de verwateringsaanpassing is verkrijgbaar op de pagina’s van de aandelenklassen op onze website.

Naleving van sancties

De financiële en economische sancties tegen de Russische Federatie en de voorstanders van de inval in Oekraïne veranderen voortdurend en in hoog tempo. We blijven waakzaam voor veranderingen in deze maatregelen en zullen de opgelegde sancties blijven naleven.

Humanitaire steun

Als onderdeel van Ameriprise Financial steunen we al vele jaren het noodsteunfonds van het Rode Kruis en via deze samenwerking kunnen we de inspanningen in Oekraïne direct ondersteunen. Door deze crisis trekken we opnieuw meer geld uit voor noodhulp. Ook matchen we de schenkingen aan goede doelen van onze werknemers en verspreiden we informatie zodat medewerkers gemakkelijk geld kunnen overmaken aan specifieke steunacties.

Latest investment views

No data was found